www.ajuntamentbenissano.es

Patrimonio histórico

Part 8

Una quarta porta situada al costat de la ximenera, dóna accés a una avantsala que ens portarà al seu torn a les habitacions conegudes com de Francisco I per ser aquestes les que va ocupar el rei Francisco I en la seua captivitat en el castell durant els divuit dies que va estar pres a València abans de ser portat a Madrid.

En aquesta sala on va estar allotjat Francisco I, podem contemplar un artesonat del segle XV pintat al tremp en color blau ennegrit i decoració floral. En el fris d'aquesta sala, ens tornen a aparèixer els escuts d'armes dels *Cavanilles-Villarrasa i la mateixa inscripció de la Sala Noble. Els taulells del sòl procedeixen de Manises i daten del segle XV.

L'avantsala prèvia a la Real Sala també té un sòl d'iguals característiques que la sala que li precedeix i un preciós artesonat de fusta policromada.

Entre les sales més característiques destaca la cuina moderna de l'any 1900 i que va venir a substituir a l'antiga cuina situada en la planta baixa. Amb uns focs que per a l'època podem dir que era moderna, avui queda com una bella cuina de museu de principis del segle XX.

A destacar també dues sales situades al costat de la cuina, són els dos menjadors, un més xicotet i un segon més gran. El menjador xicotet té accés a una terrassa que enfronta amb la porta del castell. El menjador gran té una xicoteta habitació que funcionava com a capella-oratori. Una porta comunica l'habitació del rei Francisco I amb la capella, d'aquesta porta s'explica que el rei no volia traspassar-la perquè para açò havia d'inclinar-se per ser aquesta no gaira alta, i açò era contrari a la dignitat de la seua persona.

La resta de les habitacions estaven dedicats a diversos usos segons els qui habitaren el castell. Destaquen els sòls ceràmics del segle XVIII, especialment un que es denomina de "els pometes" (pomes) per ser aquest fruit el protagonista ceràmic.

Per a finalitzar la nostra visita pel Castell de Benissanó podem observar el castell per la part de fora, podem començar la vista per la Torre de Poterna al costat del pati d'armes, i seguint el passeig de ronda del castell, observar les finestres gòtiques que adornen la seua façana, la seua torre de l'homenatge en el centre del castell, així com les muralles de maçoneria i les torres que protegien el castell.

Passejarem pel fossat per on en temps discorria l'aigua de la Font de Sant Vicent de Llíria. Veurem també l'excel·lent terrassa, sota la qual es troba una gran nau voltada, que era el cos de guàrdia, i l'excel·lent torre defensiva de planta hexagonal. Passejant pel fossat podem veure un arc rebaixat de rajola, tancat per una reixa de ferro, que és una antiga porta oberta en el mur per a eixida de carros.

Visita les Xarxes Socials

instagramvimeo logo