www.ajuntamentbenissano.es

Patrimonio histórico

Castell de Benissanó

Per a entendre bé l'estructura del Castell de Benissanó, ho podem dividir en dues parts: les muralles que envoltaven la població i el castell pròpiament dit, a pesar que tots dos elements formaven un entorn únic. Avui dia es conserva el castell, tres de les portes que s'obrien en les pròpies muralles com a patrimoni municipal i dues torrasses en caràcter privatiu que s'obrien en les muralles.

Les muralles formaven un recinte rectangular unit per dos dels seus extrems al castell i donaven protecció a la població. No obstant açò, sembla ser que les muralles són molt anteriors a la construcció del castell, doncs aquestes serien dels segles XIII-XIV i el castell del segle XV. Està provat que el castell es va edificar sobre l'antiga alqueria musulmana de la qual seria parteix integrant el recinte emmurallat. La muralla estava reforçada amb poals *almenados en els seus vèrtexs.

Antigament tres llenços de muralles envoltaven la població, en cadascun d'ells havien torres col·locades a la mateixa distància i un portal, cridats de Bétera, Llíria i València que encara mantenen el seu estat original, no així les muralles que han desaparegut.

Es pot considerar al castell com un castell-palau, on es conjuguen la fortalesa i la residència senyorial. En el seu aspecte primitiu, el castell comptava amb un pont llevadís i fossat; la rematada de la torre central estava constituït per teula àrab, a quatre aigües i en forma de capitel, aquests elements van ser eliminats en reformes posteriors, donant-li forma almenada. L'altura aproximada de la torre és de 30 metres.

L'estructura general del castell es desenvolupa entorn de la torre central, a la seua al voltant un pis en planta baixa destinat al servei. El primer pis reservat per als amos del castell i com a planta noble. La segona planta s'articula en un conjunt d'habitacions dedicats a magatzems o a usos varis en funció dels temps. A l'exterior la planta noble obri obertures en forma de finestres geminades d'estil gòtic, mentre que la segona planta obri en la seua part alta una galeria d'obertures tancades amb arcs rebaixats. La torre disposa de quatre plantes interiors i finalitza en una terrassa en l'actualitat almenada. El castell també disposa d'un espai subterrani que es considera són d'origen musulmà.

El castell està protegit per dos anells emmurallats. L'exterior que enllaçava amb les muralles de la població és d'altura inferior que l'anell intern. De gran solidesa es troba almenado i disposa de sageteres per a la seua defensa. En els seus vèrtexs havien sengles torres defensives, algunes d'elles en l'actualitat es mantenen en bon estat i en unes altres solament endevinem la seua presència. El segon recinte o anell és d'altura alguna cosa superior que el primer i solament disposa d'una torre defensiva coneguda com a Torre de la Poterna. En aquest anell es troba el pas de ronda del castell. Entre tots dos anells de muralles un fossat avui buit però que en el seu moment portava aigua procedent de la deu de Sant Vicent de Llíria.

Visita les Xarxes Socials

instagramvimeo logo